Arrels a la tierra, mirada al futur a les persones a l´entorn al fet rural
Genia Bioenergy està desenvolupant una planta de biometà a Campredó, un projecte que combina innovació tecnològica, sostenibilitat ambiental i desenvolupament local.
A través d’aquest projecte, busquem generar energia renovable a partir de residus orgànics, combatre el canvi climàtic i crear noves oportunitats econòmiques al territori.
Aquest projecte es posiciona com un model d’economia circular en oferir una solució eficient per a la gestió de residus orgànics. A través del procés de digestió anaeròbica, es redueix l’impacte ambiental associat a aquestes deixalles, com les olors, la contaminació d’aqüífers i les emissions de gasos d’efecte hivernacle. A més de generar biometà, la planta també produeix digestat, un subproducte ric en nutrients que pot ser utilitzat com a fertilitzant orgànic, tancant el cicle amb la terra.
+
Llocs de treball
Directes i indirectes
+
Milions
Inversió local estimada
+
Emissions CO2
Reducció d'emissions
" Junts construïm un futur millor per a la nostra comunitat. "
Tancant el cicle: Energia neta i economia circular
Contribuïm a una correcta gestió dels residus
La intensa activitat ramadera a Campredó genera una gran quantitat de residus orgànics, com els purins, que suposen un desafiament per al medi ambient. Aquests residus orgànics contaminen sòls i aigües, emeten gasos d’efecte d’hivernacle i generen males olors.
- Medi ambient: Reducció d'emissions, millora de la qualitat de l'aire i de l'aigua, economia circular.
- Comunitat: Creació d'ocupació, impuls econòmic local, energia renovable per a tothom.
- Pagesos: Contribució en la millora de la productivitat agrícola mitjançant l’ús del digestat, un fertilitzant orgànic ric en nutrients.
Llicència Social
Llicència Social
Desenvolupar una escolta activa i aportar propostes de valor al desenvolupament local.
Per a Genia Bioenergy és fonamental incorporar accions de compromís social amb el territori en tot el procés de presentació i desenvolupament del projecte per tal de garantir l’aportació de valor local i l’acceptació de la comunitat de Campredó i de l’entorn.
Per a portar endavant aquest projecte, comptem amb el suport d’experts en el desenvolupament de solucions innovadores, socials i sostenibles. La seva àmplia trajectòria reforça el nostre compromís per impulsar activitats empresarials i projectes públics que generin valor en el territori, fomentant:
- Accions que aportin valor a la pagesia
- Accions que fomentin l'ocupació i el desenvolupament local
- Accions que contribueixin a millorar les instal·lacions i els serveis públics
- Accions que optimitzin la convivència i els beneficis de la planta per a l’entorn
Com a mostra del nostre compromís amb els territoris on invertim, hem elaborat conjuntament amb Sedigas aquest decàleg de bones pràctiques. Es tracta d’un document que reflecteix els nostres valors i principis, i ens servirà com a guia per a dur el projecte de Campredó de manera responsable i sostenible.
Comunicació transparent i pròxima
Creiem fermament en la importància d'una comunicació oberta i transparent. Per això, ens comprometem a mantenir la comunitat informada en cada etapa del projecte.
Pròxims passos
Canals de comunicació
Tallers i Jornades formatives
Organitzarem almenys dos tallers cada l'any perquè els veïns pugueu plantejar els vostres dubtes i suggeriments directament a l'equip del projecte
Volem mantenir-te informat a través de diversos canals, com aquesta pàgina web, un canal de whatsapp específic per a Campredó i butlletins informatius, proporcionarem actualitzacions regulars sobre l’avanç del projecte, les accions a promoure i els pròxims passos.
Nostra pàgina web
Actualitzarem mensualment la nostra pàgina web amb informes detallats sobre el progrés de l'obra.
Bústia local
Tens algun suggeriment? La teva opinió és important per això pots remetre els teus dubtes a ca******@ge*********.com
Canal de Whatsapp
Uneix-te al nostre canal! A través del nostre canal de WhatsApp, compartirem imatges i vídeos que mostren els avanços del projecte.
Calendari d'esdeveniments
Segueix les nostres accions i participa en les nostres jornades i tallers
El nostre objectiu és que l’entorn en el qual s’integra un projecte se’n senti part activa i pugui seguir la seva evolució de prop.
Featured Building Portfolio
1a Jornada de comunicació a Campredó
La planta de biometà a Campredó representa una oportunitat per a impulsar el desenvolupament sostenible de la localitat, generant beneficis econòmics, socials i ambientals.
Creació de llocs de treball
La construcció i operació d'una planta de biometà genera llocs de treball tant durant la fase de construcció com en l'operació diària. Això pot revitalitzar l'economia local, especialment en zones rurals.
Beneficis per al medi ambient
El projecte contribueix a la reducció d'emissions, millora de la qualitat de l'aire i de l'aigua, economia circular.
Enfortiment del teixit productiu
En fomentar la col·laboració entre agricultors, ramaders i empreses energètiques, s'enforteix el teixit productiu local.
FAQ
Projecte de Biometà a Campredó
El biometà és un gas renovable produït a partir de la transformació de residus orgànics. És un gas similar al gas natural que s’utilitza en les nostres llars i en la indústria, però amb l’avantatge de ser sostenible i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
El model energètic actual ha de canviar per a passar a ser sostenible, basat en l’economia circular, que ens permeti lluitar contra l’amenaça de l’esgotament dels recursos, la contaminació ambiental o el canvi climàtic.
Les energies renovables són el recurs necessari per a poder fer front a aquests reptes mediambientals als quals ens enfrontem i permetre un desenvolupament sostenible. Accedeix al contingut: Usos y beneficios del biometano
Totes les mesures que proposem i consensuem amb els municipis han de quantificar-se en funció de cada projecte, dedicant-hi una part del pressupost del projecte, la qual cosa repercuteix positivament en l’impacte econòmic local.
Inversió de més de 15 milions d’euros.
Fase de construcció: ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) Llicència d’obres.
Fase d’operació: (més de 20 anys): IBI (Impost de Béns Immobles), IAE (Impost d’Activitats Econòmiques).
Les diverses taxes i l’ICIO que s’han d’abonar als municipis que compten amb un projecte de biometà, tenen un gran impacte local, perquè aquestes rendes poden suposar una contribució molt significativa del pressupost de l’Ajuntament, cosa que repercutirà en el benestar comunitari.
Una planta de biometà suposa un estímul per a l’economia de tota la comarca, més enllà de la inversió directa que suposa. En la fase de construcció (al voltant d’un any de durada) la planta generarà entre 20 i 25 llocs de treball directes i entre 40 i 50 llocs de treball indirectes. Per donar resposta a aquesta necessitat laboral, l’empresa prioritza la mà d’obra local.
Una vegada entri en funcionament, la planta generarà entre 12 i 15 llocs de treball directes de llarga durada (període d’explotació de més de 20 anys), prioritzant també l’origen local, i entre 25 i 30 indirectes. Tant en la construcció com en la posada en funcionament es genera activitat continuada per a empreses de la comarca (transport, moviment de terres, seguretat, tancat, combustible, serveis administratius, restauració, ferreteria, allotjament, etc.).
En total, s’estima que cada dia entraran i sortiran de la planta uns 32 camions, es a dir, podríem dir que 1 camió en horari diurno, cada mitja hora.
Els camions circularan per la C-42, de la qual sortiran per la rotonda del Polígon Industrial Baix Ebre i accediran a la parcel·la a través del camí del Ranxero.
Un dels sectors que major volum de residus orgànics produeix és l’agroalimentri, que genera dejeccions ramaderes (purins i fem), residus orgànics vegetals de l’agricultura i restes de menjar de la indústria alimentària.
Els residus que es tracten en les plantes de biometà són orgànics i no perillosos, per la qual cosa no suposen cap risc per a la salut. Els productes resultants de la digestió anaeròbica tampoc son perillosos. D’altra banda, el procés de transformació d’aquests residus suposa una millora ambiental, perquè redueix les emissions de CO2 equivalent 21 vegades per sota de les que es generen quan els fems es descomponen en basses o en els camps i perquè s’evita la possible nitrificació de sòls i aqüífers.
Respecte a la correcta gestió del residu:
La descàrrega de residus es realitzarà a l’interior de naus tancades o en dipòsits estancs en l’exterior. Tant les naus com els dipòsits tindran un sistema de ventilació.
Implantarem diverses mesures per controlar les olors: tecnologies i sistemes de mesurament i filtració d’aire, hermetització d’equips i instal·lacions i sistemes de ventilació.
D’altra banda, determinem els vents dominants per identificar que les poblacions que eventualment podrien veure’s més afectades serien L’Aldea i Lligallo del Gànguil. No obstant, el disseny de la planta i l’aplicació de les darreres tecnologies disponibles permetran evitar qualsevol tipus de molèstia per olors.
La planta se situa en una parcel·la de 8 ha aprox al costat del P.I. Catalunya Sud.
Distància de la planta a nuclis de població: Campredó 3 km, L’Aldea 2,4 km, Lligallo del Gànguil 4,6 km, Tortosa 5,8 km, Amposta 6,3 km.
La comarca de Baix Ebre té alta densitat ramadera, especialment d’avicultura i porcí. Els terrenys de cultiu al voltant del nucli de Campredó són utilitzats habitualment per a l’aplicació dels purins i les gallinasses d’algunes de les granges de la zona, la qual cosa en el passat recent ha causat molèsties als veïns per olors i, principalment, per presència de mosques. L’única manera de gestionar de mode eficaç aquests residus i reduir amb això aquestes molèsties és mitjançant una planta de digestió anaeròbia.
La seguretat és una prioritat absoluta. La planta serà dissenyada i construïda complint amb les més altes normes de seguretat, tant per als treballadors com per a la comunitat. A més, s’establiran protocols de seguretat i es realitzaran inspeccions periòdiques per a garantir el seu correcte funcionament.
Una planta de biometà només pot produir impactes ambientals (olors, sorolls o aigües residuals) si la planta no està convenientment dissenyada i operada. En el cas de la planta de Campredó hem incorporat els dissenys i les darreres tecnologies disponibles, així com les mesures de control més modernes i rigoroses que garanteixen que aquests impactes teòrics no incideixin sobre la població.
No, el nivell de soroll d’aquest tipus de plantes és molt baix i, tenint en compte la localització de la planta allunyada de zones habitades, no hi haurà població que pugui quedar afectada pel soroll.
El digestat ofereix múltiples avantatges per a l’agricultura sostenible en ser ric en nutrients essencials com el nitrogen, el fòsfor i el potassi, millorant la qualitat del sòl i promovent la seva fertilitat. El seu ús redueix la dependència de fertilitzants químics, contribueix a la descarbonització i fomenta l’economia circular en valoritzar residus orgànics. A més, en complir amb estàndards de qualitat i traçabilitat, garanteix seguretat i eficàcia per als agricultors.
També disminueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle, facilita el compliment de normatives ambientals i suposa un estalvi econòmic significatiu, consolidant-se com una solució clau per impulsar una agricultura més sostenible i eficient.
El model d’implantació de Genia Bioenergy inclou la promoció, desenvolupament, construcció i explotació de la planta durant tota la seva vida útil, perquè la companyia aspira a ser el primer productor independent de gasos renovables a Espanya. Aquest és un factor diferencial respecte d’altres promotors d’aquesta mena d’instal·lacions.
Addicionalment, el vincle amb REPSOL garanteix que hi ha un consumidor del biometà produït per la planta durant tota la vida útil.
Tant Genia Bioenergy com Repsol pretenen desenvolupar, construir i operar la planta de biometà al llarg de tota la seva vida útil, no només amb una presència al territori, sinó també participant i contribuint com a bon veí al desenvolupament econòmic de la comarca.
Economia circular
Tanquem el cicle de vida dels recursos, minimitzem el desaprofitament i contribuïm a un model de producció i consum més sostenible.
Reutilització dels recursos
El digestat resultant del procés de producció de biometà s'utilitza com a fertilitzant orgànic, retornant nutrients al sòl i millorant la fertilitat agrícola.
Objectius de desenvolupament sostenible
Aquest projecte contribueix a aconseguir diversos dels ODS, com l'energia assequible i no contaminant, l'acció pel clima i la vida dels ecosistemes terrestres.